Ho Chi Minh Kenti Vietnam

Ho Chi Minh Kenti, Vietnam, Saigon, Nerede, Nasıl Gidilir,

Ho Chi Minh Şehri (Saigon) yüzlerce yıl öncesine uzanan önemli bir geçmişi olan Vietnam'ın bir iş ve finans merkezidir. Khmerlar orijinal olarak bölgeye yerleşti ve Vietnamlılar 17. yüzyılı ele geçirdiler. Fransızlar daha sonra 1859'da Saigon'u fethettiler ve 1862'de Cochin Çin'in başkenti haline getirdiler. Bu sayede, günümüze kadar var olan sayısız zarif mimariyi ve geniş bulvarları sürükledi. 1969'da Vietnam Savaşı'nın zirvesinde, şehrin Saygon'u ve Güney'in geri kalanı 1975'te Kuzey Vietnam'a düştüğünde tahliye edilen 4,5 milyon nüfusu vardı. Şehir, mevcut nüfusta 7 milyondan fazla toparlandı.

Vietnam Komünizmi'nin ruhani lideri olan Ho Chi Minh Şehri olarak yeniden adlandırıldı, ancak otorite resmi adı saklayan yeni isim kabul etmekte isteksizdi ancak şehir merkezi hala Saigon olarak adlandırılıyor. Bugün, Ho Chi Minh City, büyüleyici kültürü, klasik Fransız mimarisi ve şık gökdelenlerin yanı sıra süslü tapınaklar ve pagodalar nedeniyle popüler bir turistik yerdir. Şehir ayrıca Saigon ve ötesini gören ve Fransız, Çin ve elbette yerel Vietnam mutfağının bir kombinasyonunu sunan çatı barlarıyla doludur.



Gelin Ho Chi Minh Kentini Gezip Gören Birinden Dinleyelim..


Uzakdoğu gezimizin bizim için en merak edilen, en bilinmez durağı kesinlikle “Vietnam” idi. İlk dakikadan itibaren anlıyoruz ki burası gerçekten çok farklı bir ülke. Bir ülkede araba kiralayarak dolaşmak imkansız ise orası herhalde Vietnam’dır. inanılmaz sayıda motorsiklet yolların esas hakimleri. Az sayıdaki otomobilbuldukları boşluklardan ilerlemeye çalışıyorlar. Otomobiller bu motor fazlalığı esnasında neredeyse her motorn yanından geçerken korna çalıyorlar. Trafik tam bir keşmekeş.  1.5 saatlik taksi yolculuğumuz esnasında defalarca kaza tehlikesi atlattık, en sonunda bir motorsikletli taksimize çarptı ama ne taksici durdu ne motorsiklet sürücüsü. Bir kavşağa geldiğinizde ise işiniz tamamen şans ve biraz da zorbalığa bağlı. Tüm Vietnam şehirlerinde bu tablo hakim ama Saigon’da tam anlamı ile baştan çıkmış durumda; motorsikleti saigon’un simgesi olarak ilan ediyoruz.

Neyse trafik ile fazla zaman kaybetmeyelim çünkü anlatılacak gibi değil yaşamanız lazım !! 

Vietnam 84 milyonluk oldukça fakir, pis ama bir o kadar da bir gezginin ilgisini çekebilecek bir ülke. Ancak fas’da gördüğümüz gibi işin bir de lüks yanı var. Özellikle Da Nang’da lüks Resortlar, Golf Otelleri vs. kıyı boyunca sıralanıyor. 

Vietnam savaşı ülkeye bazı şeyler kaybettirmiş tabii ki ama kazandırdığı şeyler olduğu da kesin. Çünkü bu savaş ve savaş sonrası Hollywood yapımları nedeni ile Vietnam’ın adı çevre ülkelere oranla farklı bir durumda. Bu nedenle daha tanınır, daha merak edilir ve daha turistik olmuş. Tam bir ironi olan; ülkede para birimleri olan Dong kadar amerikan dolarının da kabul görmesi. En lüks mağazadan sokak satıcısına kadar doları kabul ediyorlar. İstersen para üstüünü dolarla istersen dong ile veriyorlar. Gezimizin Vietnam ayağında 3 şehirde de Dong almadık. Gerekli bazı dong alışverişlerini (içecek otomatları vs) para üstü olarak verilen dong’larla yaptık. 

Vietnam esasında sadece Amerika tarafından işgal edilmemiş. Fransa tarafından sömürge olarak kullanıldığı yıllar dışında Çin’in egemenliğinde de uzun yüzyıllar geçirmiş. Bölgede Çin’in Vietnam üzerindeki emelleri hatta Vietnam’ı kendisinin bir eyaleti gibi gördüğü bilinen bir gerçek. Taiwan’ın ve Hong Kong’un Çin’le olan durumundan sonra Vietnamın’da bu durumunu öğrenmemiz bize; 50 yıllık bir süre içerisinde bu coğrafyanın bazı olaylara gebe olduğunu düşündürdü. Ancak Vietnam’lıların çok gururlu ve ulusalcı olduğunu mutlaka belirtmek lazım. Vietnam’ın % 84’ü Vietnam’lı yani “Kihn”, % 2’si ise Çin kökenli, geri kalanlar ise “Khmer” vs gibi gruplardan oluşuyor (50 ye yakın etnik grup var). Ülkede Konfiçyuzim, Taoizm, Budizm yaygın. Ama bir Vietnamlıya sorarsanız inancın ne? diye; mutlaka Budhist olduğunu söyleyecektir.

1946 yılında liderleri “Ho Chi Minh” Fransa ile anlaşarak “Indochina Federasyonu” ve “French Union” içerisinde “Vietnam” ın bağımsızlığını ilan etmiş.Daha sonra 1954 yılında Demokratik Vietnam’ın ilk başbakanı olmuş. Eski ismi Saigon olan şehire 1975 yılında Ho Chi Minh’in onuruna “Ho Chi Minh City” (HCMC olarak çok yerde geçer)  adı verilmiş.

Tibet’ten başlayıp Çin, Myanmar (Burma), Laos ve Kamboçya’dan sonra Vietnam’dan da geçerek 2800 mil yol kat eden “Mekong Nehri” (Vungtao River) HCMC’de denize dökülür. Denize döküldüğü bu bölgede bir delta oluşturur ve bu deltaya “Mekong Deltası” adı verilir.  Nehirin saigon’a denk gelen kısmına ise “Son Sai Gon River” adı veriliyor.

5.3 milyon nüfusa sahip HCMC Vietnam’ın en büyük metropolü ve ticaret şehri. saigon 24 saat durmayan, kozmopolit, keşmekeş bir şehir. Sevimli, temiz ve güzel bir şehir olduğu pek söylenemez. Bir gezgin burada kendisine göre çok şey hatta fazlasını bulacaktır ancak o gözle bakmayan bir turist için ilgi çekici olmayabilir. 

Yukarıda Vietnam geneli için değindik ama burada bir defa daha motorsiklet olayından bahsetmekte fayda var. Bize göre simgesi Motorsiklet olan Saigon’da 4 milyon motorsiklet var. Taksi haricindeki az sayıdaki otomobilin işi zor. Buradaki durumu açıklamak için İstanbuldaki otomobil ve motorsikletlerin yer değiştirdiğini düşünmenizi tavsiye ediyoruz !! 

Saigon’u önemli kılan akıllarda kalmasını sağlayan Vietnam savaşı hemen HCM’nin dışındaki kırsal alanda en yoğun şekilde yaşanmış. Viet Kong’ların ormanlık alanda Amerikalılara karşı verdikleri gerilla savaşı esnasında saklanarak vur-kaç şeklinde yürüttükleri savaş esnasında kazzdıkları toplam uzunluğu 200 km’nin üzerinde olan tüneller (Cu Chi Tünelleri) burada bulunuyor.  Cu Chi Tünelleri şehir merkezine sadece 30 km uzaklıkta ama buraya ulaşmak inanılmaz trafik düzeni nedeni ile 1,5-2 saat sürüyor. Gitmenin bazı yolları var. Turizm şirketleri tek yön 5 USD ye buraya otobüsler kaldırıyorlar. Ancak biz özel bir taksi ile anlaşmanın herşeyin zaten zor olduğu bu şehirde bize kolaylık sağlayacağı kararını aldık. Vietnam genelinde taksilerde taksimetre var ama kesinlikle kullanılmıyor. Mutlaka binmeden önce pazarlık yapmak gerekiyor. sadece gidiş için 10 USD, orada 1.5 saat sizi bekleyip dönüş için ise 20-25 USD’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Cu Chi Tünelleri denilince aklınıza 200 km uzunlukta tünelleri gezeceğiniz gelmesin. Vietnam burayı çok güze ve turistik bir şekilde düzenlemiş. Önce savaş hakkında orjinal görüntülerden oluşan bir video seyrediliyor. Sonra sadece rehber eşiliğinde ve grupla (giriş ücreti olan 5 USD’ye dahil) bölge geziliyor. Gezi yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Bu esnada gizli tünel girişleri, havalandırma sistemleri, gizli mutfaklar, mutfak gizli baca sistemleri, bubi tuzakları, elde silah yapımı gibi birçok konu ve yer örneklerle, modellerle uygulamalı olarak gösteriliyor. İsteyenler tünellerin belli kısımlarında geçebiliyorlar. Bu tüneller saigon’un en önemli olayı ve asla kaçırılmamalı. 


Diğer dikkat çekici bir yer; “Ben Thanh Market”. Sebze-meyveden, saat ve güneş gözlüğüne, hediyelik eşyadan kıyafete herşeyin satıldığı bu market gerçekten çok zengin. Saigon’da alışveriş için başka hiçbiryere gitmeniz gerek yok. Ancak sıkı pazarlık şart yarı fiyat zaten geçilmemeli ama birçok şeyin 1/4 fiyata alınması da mümkün. 


Eğer sanat değeri taşıyan (tablo veya  kaliteli el işçiliği içeren sanat eserleri) arıyorsanız Vietnam’da çok güzel örneklerini bulabilirsiniz. Bunun için “Dong Khoi” caddesine uğramanız gerekir.

Turistlerin Saigon’da uğradıkları yerler arasında 1975’de komunist tanklar ile Vietnam’ın kuşatılmasının başladığı yer olan “Reunification Palace”, savaş malzemeleri ve dökümanlarının bulunduğu; adı üzerinde “War Remnants Museum” ve “History Museum” sayılabilir.

Dini açıdan ele alındığında; “Notre Dame Katedrali”, “Mariamman Hindu Temple” ve “Saigon Central Mosque” 3 ayrı dinin mekanıdır ve birbirine çok yakın yerlerdedir. 

Ayrıca “Quan Am Pagoda”, “Phuoc An Hoi Quan Pagoda”, “Thien Hau Pagoda”, “Giac Lam Pagoda”, “Jade Emperor Pagoda” gibi bölgesel dinlere ait merkezlr de görülmeyi hakediyor.

Vietnam’ın tüm şehirlerinde olduğu gibi Saigon’da da makul fiyatlı kabuledilebilir kalitede masaj salonları bulunuyor. Bunlardan “L’Apothiquarie” ve “Vietnamese Traditional Massage Institue” önde gelir.

Vietnam çok güvenilir bir ülkedir, fiziksel şiddet çok çok nadirdir. Bazen az da olsa kapkaç olabilir. Bir turistin başına gelebilecek en sık rastlanacak terslik dolandırılmaktır. Havaalanında otel ismini verip otelinize götürmesini istediğiniz taksici size; “otelin kapandığını” , “yandığını”, “çok kirli ve tehlikeli bir otel olduğunu” söyleyip sizi kendi anlaşmalı olduğu otele götürmek isteyebilir. Bazen de bunları hiç söylemeden sizi direk olarak arkadaşının oteline götürüp “otelin adının değiştiğini” söyleyebilir. Böyle bir durumda hiç tartışmadan ama o otelde de kalmadan yeni bir taksi ile otelden ayrılınız. 

Şehir içerisindeki aile işletmesi oteller 5-15  USD iken lüks resortlarda ücret 75-750 USD aralığındadır. 

Yorumlar